EHBO-voor-kinderen

EHBO-cursus gericht op baby’s en kinderen

Voor mijn werk moet ik iedere twee jaar mijn kinder-EHBO herhalen. Als nanny en als leidster op het kinderdagverblijf is het natuurlijk belangrijk om hulp te kunnen verlenen in het geval er iets mocht gebeuren met een van de kinderen. Omdat mijn EHBO-certificaat in januari 2019 verliep, heb ik in december weer een cursus gevolgd om mijn kennis bij te spijkeren.

Omdat ik sinds augustus ook zelf moeder ben, is het extra fijn om deze kennis in huis te hebben. Daarom is deze keer ook mijn man meegegaan. Hij had nog nooit zo’n cursus gevolgd, maar vond het ook fijn om te weten wat hij kan doen in het geval er nood aan de man is. We hopen dit natuurlijk nooit te hoeven toepassen, maar het is wel heel fijn om te weten hoe je moet handelen in verschillende situaties.

De cursus die wij hebben gevolgd (van Livis) bestaat uit een online theoriegedeelte en een praktijkavond op een locatie in de buurt. Je kunt pas naar deze praktijkavond zodra je in bezit bent van je theoriecertificaat. Slaag je daarna ook voor de praktijkavond, dan ontvang je het certificaat.

Het fijne van deze cursus is, vind ik, dat je voor het grootste deel je eigen tijd kan indelen. Je voortgang met de theorie wordt automatisch opgeslagen waardoor je direct weer verder kunt gaan zodra je inlogt met je account. Je bent dan slechts één avond kwijt om je praktijkexamen te halen. Dit is dan wel gelijk een redelijk lange avond, want in totaal duurt het ongeveer 4 tot 5 uur.

Maar het is natuurlijk wel heel erg belangrijk om alle theorie ook een keer in de praktijk te zien en te oefenen. Gedurende de avond worden er verschillende situaties in groepsverband nagebootst. Hoe handel je bijvoorbeeld wanneer je kind tijdens het spelen ergens tegenaan is gelopen en bewusteloos op de grond ligt? En wat doe je als je baby per ongeluk van de commode valt of hoe handel je in het geval je een baby of kind moet reanimeren?

Enkele mensen uit de groep spelen deze “scene” in de praktijk, de rest mag tips geven en meedenken. Tussendoor voorziet ook de examinator je van veel handige tips en wordt alles uitvoerig nabesproken. Het reanimeren oefen je op “echte” poppen zodat je ook precies weet hoe hard je moet drukken en er is ook een voorbeeld-AED beschikbaar.

Nadat verschillende situaties zijn nagebootst, ga je in kleinere groepjes nog een keer aan de slag met de belangrijkste situaties. Dit is dan het “officiële” examengedeelte waarin je aan elkaar (en aan de examinator) laat zien dat je de praktijk beheerst. Het is trouwens niet zo dat je bij ieder foutje direct wordt afgestraft, het gaat er vooral om dat je snapt wat je kunt doen. Niet zozeer dat je alles tot op de puntjes perfect uitvoert. Bij ons in de groep slaagde uiteindelijk iedereen voor de praktijk!

Ik ben de komende twee jaar dus weer voorzien van een geldig certificaat en ook mijn man heeft zijn cursus EHBO bij baby’s en kinderen gevolgd. Wij vonden dit een fijne cursus om te volgen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders van soortgelijke cursussen.

Hebben jullie een cursus kinder-EHBO gevolgd? En welke dan? Of zouden jullie dit in de toekomst nog willen gaan doen?

Geef een reactie