borstvoeding-of-kunstvoeding

Borstvoeding of kunstvoeding?

Het blijft een onderwerp waar moeders niet snel over uitgepraat raken. De een kiest bewust voor kunstvoeding, de ander geeft liever borstvoeding. En o wat adviseren we elkaar graag over wat de beste keuze voor je kind is.

Ik had altijd al een kleine voorkeur voor het geven van borstvoeding en tijdens mijn zwangerschap ben ik dan ook samen met mijn partner naar een informatieavond over borstvoeding gegaan. Dit was super interessant, maar het was ook wel meteen duidelijk dat het veel van je vraagt. Iets om dus goed over na te denken voordat je er definitief voor kiest.

Nadat alle informatie was bezonken, heb ik toch de keuze gemaakt voor borstvoeding. Eén van de belangrijkste redenen om hiervoor te kiezen, was het feit dat je veel leest over de gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. Nu, twaalf weken na de bevalling, sta ik nog steeds achter mijn keuze en ben ik heel blij dat ik dit mag, en kan, doen. Want ook al kies je voor borstvoeding, het moet natuurlijk ook nog daadwerkelijk lukken. Dit is helaas niet iedereen gegeven.

Om mijn borstvoeding goed op gang te krijgen, heb ik in het begin de Medela Symphony gehuurd. Dit ging gelijk heel goed en Mila dronk direct super goed uit de borst. Na haar geboorte heeft ze gelijk heerlijk bij mij gelegen en al snel begon ze te zoeken en dronk ze haar eerste voeding bij mij.

Wat ik ook echt een voordeel vind, is dat ik voor het voeden mijn bed niet uit hoef. Mila slaapt in een co-sleeper naast ons bed, waardoor ik haar kan voeden zonder eerst naar beneden te moeten om het flesje klaar te maken.

Sowieso is het voeden altijd weer een mooi en fijn moment dat je samen een paar keer per dag hebt. Ik geniet hier echt van. Een voordeel van het geven van borstvoeding is ook dat ik altijd voeding bij heb om Mila te voeden of om haar als troost te geven. Mila heeft namelijk ook al eens eventjes in het ziekenhuis gelegen en nadat ze daar een pufje had gekregen was ze helemaal overstuur. De verpleegkundige adviseerde toen om even de borst te geven en dit bood inderdaad gelijk troost.

Het is dus een voordeel dat ik haar overal kan voeden, hoewel ik dit in het begin toch ook wel een dingetje vond. Maar als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, gaat dit een stuk makkelijker. Nu voed ik Mila gemakkelijk op rustige plekken in het openbaar, met een hydrofiel doek eroverheen. Dit werkt voor ons heel fijn.

Maar kan papa haar dan nooit voeden? Natuurlijk wel! Mila moet ook gewoon aan het flesje wennen, dus ook papa kan af en toe (meestal één keer per dag) de fles geven. Ik moet dan wel zelf kolven, dus het is niet zo dat ik dan helemaal niks hoef te doen. Sowieso vergt het geven van borstvoeding veel energie van mijn lijf. Dat ga je wel merken, maar het voordeel is dan ook weer dat mijn zwangerschapskilo’s er redelijk snel af zijn gevlogen ; ).

Maar of je nu voor borst- of flesvoeding kiest, iedereen moet natuurlijk vooral doen waar ze zich goed bij voelen. Dat is denk ik altijd het belangrijkste in alles wat je doet voor je kinderen. Toch kan ik het iedereen aanraden om borstvoeding op z’n minst te proberen. Als het lukt, en alles gaat goed, dan is het echt genieten!

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jullie ervaringen! Hebben jullie bewust voor borstvoeding of kunstvoeding gekozen? En met welke reden?

Geef een reactie